December 13, 2013

PENGALAMAN HOSPITAL 3-Indahnya Sujud.

Bila masuk hospital, jarum wayar dalam tangan, macam mana nak rasa solat dengan sempurna, kan? Nak ambil wudu' kena sapu air di sekitar anggota wudu'. Tak semua yang boleh kena, benda yang halang tak mampu nak hilang. Plaster, jarum, wayar, dan lain-lain.

Nak bergerak kena bawa sekali tiang tempat letak air, kalau main bawak je bekas air, nanti wayar nak guna untuk masuk air penuh dengan darah, bising akak-akak nurse. Jadinya, dari ambil wudu' sudah ala kadar.

Nak solat kena duduk, tak boleh nak berdiri, duduk atas kerusi atau atas katil. Bergantung pada rezeki masa tu. Kalau tak ada kerusi, bersila atas katil. Bila dah solat macam tu, macam mana ruku', sujud? Sekadar boleh sahaja. Cukup jadi isyarat.

Saat yang macam ini, kadang-kadang rasa nak mengalir air mata, rindu rasa nak letak kepala sujud dengan sempurna. Teringin rasa nak sujud lama-lama pada Tuhan.

Masa sihat tak rasa, masa boleh solat sempurna tak rasa nikmatnya. Bila dah boleh solat sempurna, rasa syukur sangat, sujud lama-lama. Nasib baik duduk hospital hanya sekejap, masih lagi boleh sujud. Macam mana ye, kalau satu hari nanti Allah tarik nikmat sujud?

Agak-agak bila lagi boleh rasa?

p/s: Dah boleh solat sempurna, mula la leka. Hai, manusia~